На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. В период на

...
На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. В период на
Коментари Харесай

Ето какво не трябва да правим, за да нямаме проблеми с връщане на стока при онлайн пазаруване

На 15 март означаваме Световния ден на потребителите. В интервал на галопиращи цени и нестихващи промоции идва въпросът знаят ли потребителите правата си.

" Има хора, които се интересуват, има такива, които желаят да научат авансово, има и трети - които считат, че няма да има проблем, само че по-късно ни търсят. Оплакванията в Европейския потребителски център в България, съответно при онлайн извършването на покупки, е че невинаги се обръща внимание къде би трябвало да върнем стоката, в случай че тя не ни хареса ", сподели шефът на Европейския потребителски център Соня Спасова в студиото на " България заран ".

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че би трябвало да се пази опаковката за връщане на стоката, само че при направена поръчка е належащо тя да бъде доказана.

" Трябва да имаме имейл, в който да имаме указан номер на поръчката, срок за доставка. Хубаво е да се пазят касови бележки и документи ", разяснява Спасова.

Има скок тази година с към 30% по отношение на същия интервал на предходната година, обвързван с правото на връщане, изтъкна директорът на Европейския потребителски център.

" Неотменимото право важи за съвсем всички артикули, закупени онлайн, като се изключи храни, питиета. Една огромна част от стоките, купени онлайн, могат да бъдат върнати. Нашите наблюдения демонстрират, че основните проблеми, за които ни търсят потребителите, е това право на практикуване на отвод ", разгласи гостът.

Наблюдава се повишение на броя на хората, които употребяват опцията да купят в този момент и да платят по-късно, стана ясно още от думите на Спасова.

" Това е един тип кратковременен заем. Плюсовете са, че можеш да разгледаш стоката у дома и без да платиш, да ги върнеш. В същото време би трябвало и някакъв тип заем, който в случай че се забавиш, може да се наложи да платиш рента. Трябва да проверим и по какъв начин ще ги дадем тези пари. Проучване демонстрира, че около 60% от хората, които пазарят в България онлайн, избират да платят в кеш. Много артикули от чужбина не оферират тази алтернатива. Нашият съвет е това да става с кредитна или дебитна карта ", съобщи гостът в студиото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР